Οι φίλοι του μπλοκ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Κυνηγοί καρχαριών στην Αιγάλη

Οι επιδόσεις του Νίκου Βασσάλου στο ψάρεμα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον αθηναϊκό Τύπο αλλά όλοι πιστεύαμε ότι του έκαναν διαφήμιση φίλοι του δημοσιογράφοι. Τώρα όμως αποδεικνύονται και με φωτογραφίες. Με σχεδόν μόνιμο σύντροφό του τον Νίκο Γαβαλά και με τον εξάμετρο «Άγιο Φανούριο» (την βάρκα τους) εξορμούν στις νότιες θάλασσες της Αμοργού για μπαλάδες.


Το συνηθισμένο στέκι τους είναι στα τρία μίλια ανοιχτά από το «Μεταλλείο» αλλά την συγκεκριμένη περιοχή δεν την αποκαλύπτουν. Εκεί ψαρεύουν συνήθως μπαλάδες με καθετή σε βάθη γύρω στα 500 μέτρα. Δεν λένε, φυσικά, όχι και στους θηριώδεις «βλάχους», που πήραν αυτό το όνομα γιατί κινούνται και συμπεριφέρονται σαν τους βλάχους. Ειδικά για τους «βλάχους» προσθέτουν ένα-δυό μεγάλα αγκίστρια για ό,τι ήθελε προκύψει.


Οι καρχαρίες, λέει ο Νίκος Βασσάλος, προέκυψαν στ’ αγκίστρια τους τυχαία. Κάποιος καρχαρίας προσελκύστηκε πιθανώς από τα χτυπήματα ενός αγκιστρωμένου ψαριού, πήγε να τον φάει και κατέληξε στην επιφάνεια, δίπλα στον «Άγιο Φανούριο».


Βέβαια για να καταλήξει στην επιφάνεια ένας καρχαρίας χρειάζεται πολλή ώρα, μεγάλη προσπάθεια, πείρα και ειδικές τεχνικές, γιατί τα ψάρια αυτά έχουν απίστευτη ζωτικότητα και δεν σκάνε καθόλου εύκολα. Στην Λαγκάδα, όπου μεταφέρονται προς τεμαχισμό οι καρχαρίες, έχει συμβεί (και το έχουν μαγνητοσκοπήσει) να συνεχίζει να πάλλεται η καρδιά του καρχαρία, παρά τις ώρες που έχουν μεσολαβήσει από το ψάρεμά του και παρά το ξερίζωμα από το σώμα του. Ο καρχαρίας αποτελεί ένα από τα πιο αρχέγονα είδη και έχει επιζήσει από πλανητικές καταστροφές, όπως αυτή που εξαφάνισε του δεινόσαυρους. Ο Νίκος Βασσάλος υποστηρίζει ότι ο καρχαρίας σκάει, όταν ανασυρθεί στην επιφάνεια, αν του ρίξουμε μπόλικο γλυκό νερό στο στόμα του. Είναι πιθανό το γλυκό νερό να ενεργεί ως αναισθητικό, γιατί όπως είπαμε ο καρχαρίας έχει απίστευτη ζωτικότητα και δεν πεθαίνει εύκολα.


Ο Νίκος Βασσάλος και ο Νίκος Γαβαλάς έχουν πιάσει τα τελευταία 6 χρόνια 8 καρχαρίες. Τον τελευταίο και τεράστιο καρχαρία, που φαίνεται στις φωτογραφίε, ο Νίκος Βασσάλος τον έπιασε παρέα με τον Δημήτρη Γαβαλά.


Οι νότιες και απόκρημνες ακτές της Αμοργού, με τα πολύ κρεμαστά νερά τους, φαίνεται ότι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μετακινήσεις στο Αιγαίο των κητωδών, όπως είναι οι φάλαινες (φυσητήρες) και τα δελφίνια αλλά και τεράστια καλαμάρια. Όπως λέει ο Νίκος Βασσάλος έχει δει πολλές φορές στην ανατολική και νότια ακτή του νησιού μας φυσητήρες, αν κι έχει να τις παρατηρήσει 2-3 χρόνια. Επιβεβαιώνεται δηλαδή και από Αμοργιανούς (εκτός από τις επιστημονικές εκτιμήσεις και αναφορές) η παρουσία φαλαινών κοντά στην Αμοργό.


Επιπλέον, φαίνεται ότι στα βαθειά νερά μας υπάρχουν και άλλα είδη με τεράστιες διαστάσεις. Όπως λέει ο Νίκος Βασσάλος, είχαν πιάσει ανοιχτά από το Μεγάλο Βιόκαστρο ένα καλαμάρι γύρω στα 3 μέτρα αλλά αναγκάστηκαν να το αφήσουν, γιατί μπορεί να κινδύνευαν με την μικρή τους βάρκα.


Ο τεράστιος καρχαρίας, που φαίνεται στις φωτογραφίες, ψαρεύτηκε Νοέμβριο. Στην διάρκεια αυτού του ψαρέματος, ο Νίκος Βασσάλος έγινε μάρτυρας ενός υπέροχου θεάματος. Πολλές εκατοντάδες δελφίνια είχαν γεμίσει την θάλασσα, εκεί στις νοτιοανατολικές ακτές της Αμοργού. Φαίνεται ότι το «απέραντο γαλάζιο» της Αμοργού έχει πολύ περισσότερες φυσικές στιγμές να μας δίνει από όσες το έκαναν διάσημο στην ομώνυμη ταινία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: